The State House in Bergen

Year: 1999

Area: 9,600 m2

Location: Bergen, Norway

THE STATE HOUSE IN BERGEN -1999

 

The building is located in the Nonneseter quarter by the railway station. It has an area of 9600 m² and houses offices for the county governor and other government agencies.

It is shaped out of two volumes – one main 10-floor block and one curved 9-floor block. An internal atrium is formed between these forms. The canteen on the 11th floor sits on the meeting place of these two volumes.

Ceramic tiles (80 x 80 cm) have been used on the facades.

 

The project is designed in collaboration with architect Helge Hjertholm.

 

Client: Statsbygg

 

THE STATE HOUSE IN BERGEN, NEW ENTRANCE - 2012

 

After the State House had been built, the zoning plan for the Nonneseter quarter was changed. The building is now placed in a slightly different context than originally.

The new taller tax-office building was added on the south side of the State House. Instead of previously planned neighboring buildings on the west side, a new public square is planned. Therefore, the reception and entrance had to be moved to face the new square, meaning that the "back" of the building is transformed into the "front" of the building. This is done by designing a large canopy which forms a lower height zone between the building and the square that marks the new entrance. Building also opens up to the square with large ground floor windows.

 

Client: Entra Eiendom AS