Viken Brygge (Moxy Hotel)

Year: 2020

Client: GC Rieber

Location: Bergen, Norway

VIKEN BRYGGE - Moxy hotel Bergen

Viken Brygge (Moxy Hotel) has a unique seafront-facing location in Puddefjorden and stands as a dominant background motif towards the fjord. Viken Brygge and the neighboring Skipet building form the edge of a continuous building mass that welcomes you on your way into the Bergen city center from the south.

Pedestrian and bicycle paths in the inner part of Solheimsviken are led along the quay front which is terracing via ramps, stairs and public sitting places from the hotel down to the seafront. In addition to the public promenade, a covered outdoor dining area is made accessible on the ground floor and is connected via staircase with a large, open hotel terrace that looks over the fjord.

The building with its shape, colors, volumes and use of materials is well adapted to both existing buildings in the inner part of Solheimsviken and the neighboring office building the Skipet which is designed and built at the same time as the hotel.

The ground floor is clad in wood and presents a ‘solid’, ground-anchored base for the building volumes above, while the large glass openings and retracted façade make it appear as open to the outside as possible.

On the short sides of the building, the wooden cladding goes all the way to the top floor so that those building volumes with rooms and technical floor are in a way visually fixed to the plinth.

The façade facing the Skipet has a cream-colored façade glass that stands as a lighter wall against the Skipet's ochre-yellow facade when observed from the large, open public space between them.

Sea-facing façade is clad with glass panels of same color as on the Skipet, so that two neighboring buildings together give more uniform feeling to the surroundings.

On some parts of the facade there are large vertical zig-zag shaped vertical lamellas that give structure, light and shadow effect to the smooth glass surfaces.

The slender, wood-clad gables of the hotel building play well together with the wood-clad stairwells on the Skipet.

The Skipet's sloping bow shape stands against the high straight end gable of the hotel so that the meeting between the two buildings has a sort of tension that marks the portal in and out of Verftsplassen which is the former historical shipyard in Solheimsviken.